top of page

Leishmania, een onbegrepen parasiet.....

Bijgewerkt op: 7 feb.
Waarom brengen reguliere Leishmania behandelingen geen genezing? Zijn er andere opties om Leishmania met succes te behandelen?


In 2018 kwam Mirsa bij ons wonen. Ze was besmet met Leishmania en Erhlichia. In Turkije had ze al een maand antibiotica gekregen en het medicijn Allopurinol. Ik ging me dus verdiepen in hoe we dit in Nederland verder moesten behandelen. Bij Leishmania wordt beweerd dat de hond er niet van kan genezen. De parasiet kan in rust/slaap gaan, maar genezing zou niet mogelijk zijn. Medicatie zou de enige oplossing zijn om bij opvlammingen de parasiet weer in rust te brengen.


 

Laten we eerst eens gaan kijken naar de medicatie die ingezet wordt bij de behandeling van Leishmania.


Allereerst wordt vaak gestart met Allopurinol. Allopurinol voorkomt dat het lichaam purine verandert in urinezuur. Purine komt voor in bepaalde voedingsmiddelen, maar het lichaam maakt het ook zelf aan. Allopurinol verlaagt de hoeveelheid urinezuur in het bloed. Artsen schrijven allopurinol voor bij mensen met jichtnierstenen, nierziekten en soms bij kanker. Verder wordt het ook gebruikt bij enkele stofwisselingsziekten, waarbij te veel urinezuur wordt gemaakt. Dit medicijn voor mensen wordt ingezet bij honden met Leishmania.

Dit medicijn doet niks tegen de parasiet en kent veel bijwerkingen die sterk lijken op de symptomen van Leishmania. Vaak wordt preventief gestart met Allopurinol, wanneer de hond positief wordt getest op Leishmania, maar nog helemaal geen symptomen vertoont. Een hond zonder symptomen (inactieve Leishmania) krijgt voor 3 tot 6 maanden een medicijn met de volgende bijwerkingen:


 • In het begin van de behandeling kan dit medicijn een jichtaanval uitlokken.

 • Huiduitslag

 • Misselijkheid, braken en diarree (Dan wordt er vaak Domperidon naast gegeven, met ook weer de nodige bijwerkingen)

 • Haaruitval 

 • Bloedafwijkingen

 • Leverontsteking

 • Nierstenen

 • Verschijnselen van diabetes

 • Hoofdpijn

 • Problemen met zien

 • Tintelend of doof gevoel in handen en voetenEr wordt dus een medicijn gegeven aan honden, dat niks tegen de parasiet doet, met niet geringe bijwerkingen, terwijl de Leishmania niet eens actief is. Ik denk dat dat vragen is om problemen. Want wat is meest belangrijke om er voor te zorgen dat je hond niet ziek gaat worden van deze parasiet? Precies! Een goed werkend immuunsysteem, een optimale darmflora en optimaal functionerende uitscheidingsorganen (lever, nieren, lymfe)

 

Ik heb al veel honden gezien waarbij Allopurinol helemaal averechts heeft gewerkt. Honden die niet ziek waren van Leishmania, maar dat wel werden van de medicatie.


 

OOK BIJ EEN POSITIEVE LYMETEST WORDT VAAK MEDICATIE INGEZET, TERWIJL DE HOND GEEN SYMPTOMEN HEEFT. POSITIEVE TITERTESTEN WILLEN ALLEEN MAAR ZEGGEN DAT DE HOND ANTILICHAMEN HEEFT AANGEMAAKT TEGEN DE PARASIET. EN DAT IS PRECIES HOE HET LICHAAM HOORT TE REAGEREN! HET LICHAAM HEEFT DE INDRINGER HERKENT EN HEEFT ANTISTOFFEN AANGEMAAKT OM TE DEALEN MET DE PARASIET. DE HOND IS NIET ZIEK GEWORDEN EN HEEFT GEEN SYMPTOMEN. ER IS DUS GEEN ENKELE REDEN OM MEDICATIE IN TE ZETTEN DIE HET LICHAAM JUIST STERK VERZWAKT!


Leishmania is onder controle als er bij een positieve titerwaarde geen symptomen zijn en de bloeduitslagen geen afwijkingen laten zien die typisch zijn voor Leishmania. De Leishmania is actief als er wel kenmerkende afwijkingen in de bloeduitslagen zijn, die vaak – maar niet altijd – gepaard gaan met symptomen en een meestal medium tot hoge titerwaarde.


 


Nog 2 medicijnen die worden ingezet wanneer de Leishmania actief is geworden.


Milteforan

Milteforan, met als werkzame stof miltefosine doodt de parasiet, maar omdat deze zich verbergt in verschillende organen, lukt het meestal niet om alle parasieten dood te maken. Om problemen met de slijmvliezen in bek, slokdarm en maag te voorkomen, wordt geadviseerd om food bombs te gebruiken voor de toediening of om vooraf een maagbeschermer te geven. Milteforan is nog vrij nieuw en daarom is er nog weinig bekend over de resultaten en de bijwerkingen. Het zou niet belastend zijn voor de nieren, maar de leverwaardes moeten toereikend zijn als je Milteforan gaat toedienen. Vreemd…. Een medicijn gaat door alle organen, maar zou geen belasting voor de nieren zijn, maar wel voor de lever??? Het kan problemen geven met de slijmvliezen. Alle organen zijn omgeven door slijmvliezen, ook de nieren!!!


Stichting Aai schrijft op zijn website: Enkele bij AAI bekende honden zijn met Milteforan behandeld en goed opgeknapt, maar bij een aantal honden ontstond een aantal maanden na afronding van de behandeling juist een terugval. Bij het na enige tijd opnieuw geven van een Milteforankuur knapten die honden, in sommige gevallen voor langere tijd, alsnog goed op.


Belangrijk is dat men tijdens en na afloop van de Milteforankuur nog zeker een half jaar doorgaat met Allopurinol of de Allopurinol levenslang blijft geven. Als dit middel dus samen met Allopurinol gegeven moet worden, wat denk je wat er gebeurd met de conditie van het immuunsysteem en de conditie van de organen?


 

Glucantime

Glucantime moet dagelijks (één- of tweemaal daags) onderhuids worden geïnjecteerd, voor gemiddeld vier weken lang (bij onvoldoende verbetering kan deze periode verlengd worden tot zes weken). Glucantime kan acuut nierfalen veroorzaken (door het plotseling afsterven van een groot aantal parasieten kunnen verstoppingen in de nieren optreden) en wordt doorgaans alleen gegeven als de nieren helemaal in orde zijn. Tussentijdse controle van de nieren, elke tien dagen is dan ook belangrijk. Met zulke waarschuwingen zou ik dit absoluut niet aan mijn hond durven te geven!! Elke tien dagen de nieren controleren??? Zo snel kan het dus gaan......


De werkzame stof is meglumine antimonaat. Het remt het glycolytisch enzym fosfofructokinase en andere enzymen van de Krebs-cyclus in de parasiet. Bijwerkingen: Koorts, hoest, braken, spierpijn, hart-, lever- en nierstoornissen. Dieren lijken klinisch genezen na behandeling, maar blijven geïnfecteerd met de Leishmania parasiet. En wat denk je wat dit middel doet met de enzymen die nodig zijn voor een gezonde spijsvertering? Oh, dan doen we de volgende erbij:


 


Tot slot een medicijn dat vaak wordt ingezet naast de andere medicijnen:


Domperidon

Domperidon stimuleert de bewegingen van de maag en het eerste deel van de darmen en versnelt de passage van voedsel van de maag naar de darmen.

 

Artsen schrijven het voor bij misselijkheid en braken. Soms schrijven artsen het ook voor bij misselijkheid bij migraine. Er zijn dierenartsen die beweren dat Domperidon het immuunsysteem zou activeren, tsja, hoe dan?…..  Het wordt vaak gegeven naast Allopurinol of na afronding van een Milteforan kuur. Misschien om de bijwerkingen van die middelen te behandelen?? Een niet goed verlopende spijsvertering geeft aan dat er iets niet goed gaat in het lichaam. Dat ga je niet forceren met een middel die de passage van voedsel versnelt. De opname van voedingsstoffen zal hierdoor ernstig verstoord raken. De hond geeft aan dat hij ziek wordt van de Allopurinol of Milteforan. Hij geeft dit aan met symptomen, die vervolgens de mond worden gesnoerd met Domperidon.

 

En wat zijn de bijwerkingen van Domperidon? Hoofdpijn, darmkrampen, diarree en bewegingsstoornissen en het mag ook weer niet gebruikt worden bij een verminderde leverwerking. Natuurlijk krijg je darmkrampen en diarree als je de passage van voedsel gaat versnellen!


 

Een andere aanpak is nodig om Leishmania te behandelen!

Voor Mirsa zag ik deze reguliere behandeling helemaal niet zitten. Er wordt beweerd dat een hond met Leishmania uiteindelijk zal overlijden aan nierfalen. Ik geloof daar niet in. Het zijn de honden die jarenlang medicatie hebben gebruikt die overlijden aan nierfalen. Honden die niet met medicatie worden behandelend, doen het beter dan honden die medicatie krijgen.


 

Wat zou een andere aanpak kunnen zijn?


Daar zijn tal van mogelijkheden voor met supplementen, kruiden en homeopathische middelen. Maar Leishmania staat vaak niet op zichzelf. Vaak is er meer aan de hand en ook deze co-factoren moeten worden aangepakt. Zo hebben honden met actieve Leishmania vaak een sterk verzwakt immuunsysteem. De Leishmania zal bij een sterk immuunsysteem geen kans gehad hebben om actief te worden.

 

Vaak is er sprake van een dysbiose in de darmen en leaky gut. Een optimale darmgezondheid is een must voor iedere hond, maar extra belangrijk voor honden die besmet zijn met Leishmania.

 

Leishmania en Lyme parasieten zijn erg moeilijk te bestrijden, maar zullen geen schade aanrichten in een optimaal gezond lichaam. Wanneer Lyme of Leishmania actief wordt, is dat dus een teken dat je hond niet gezond is.

 

Leishmania en Lyme parasieten moet je niet proberen te doden!!!!!! Wanneer je dit wel doet, dan kan iedere parasiet in wel 20 segmenten uit elkaar vallen. Ieder segment kan zich vormen tot een nieuwe parasiet. Je creëert bij het doden dus een voetbalveld aan nieuwe parasieten. Dat is ook te zien aan de bijwerkingen van Glucantime.


 


Wat ik zelf heb ervaren met Mirsa

Bij Mirsa ben ik bij haar komst direct gestart om haar immuunsysteem en darmen op orde te brengen. 1 x per maand testte ik voor Mirsa wat ze nodig had voor haar optimale gezondheid. Mirsa kreeg rauw, vers spiervlees, botten en orgaanvlees (lever, nieren, hart) aangevuld met groenten en kruiden en haar supplementen. Die varieerde per maand, maar waar ze altijd om “vroeg” in haar test was Cat’s Claw en Vitamine C en een homeopathische remedie om haar lever, nieren en lymfe te ondersteunen. In Turkije doen ze het dus beter dan wij om deze honden Vitamine C infusen te geven!

 

Verder gaf ik haar 2 keer per jaar de homeopatische  Leishmania Nosode. Om haar immuunsysteem eraan te herinneren: Deze niet toelaten in je systeem!!!!Het resultaat

Mirsa was binnen een half jaar vrij van Leishmania. Nee, het was ook niet meer slapend of in rust. De parasiet was weg, vertrokken zonder dat we ooit geprobeerd hebben deze te doden. Het is eigenlijk heel simpel: Een parasiet vertrekt wanneer hij niet meer resoneert met het lichaam. Een parasiet heeft nl. altijd een gastheer nodig waar iets te halen valt, anders gaat hij dood. In een optimaal gezond lichaam is voor een parasiet niks te halen. Hij zal dan kiezen om te verdwijnen en zich niet meer te nestelen in organen.


 

Heb jij een hond met Leishmania en wil je dit echt oplossen? Stop dan eerst met het toedienen van medicatie die je hond meer schade toedient en een optimale leefomgeving creëert voor deze parasiet. Ik kan je adviseren in wat jouw hond nodig heeft voor zijn optimale gezondheid, zodat Leishmania jouw hond niet meer ziek zal maken en deze parasiet zelf het lichaam van je hond zal verlaten.

 

Mijn hart huilt, als ik op Facebook lees in een groep voor honden met Leishmania, hoe ze worden geadviseerd. Ja, de bloeduitslagen en titers wijzen duidelijk op Leishmania. En dan moeten mensen met hun honden de reguliere molen in. Een behandeling die het dier nog zieker maakt. Geen enkel dier zie ik beter worden. Tsja, in die groep mag je volgens de beheerders al blij zijn als de Leishmania in rust gaat door de medicatie.

 

Het maakt niet uit met welke parasiet je te maken hebt. Lyme, Giardia, Leishmania, Erhlichia. Maak de leefomgeving voor de parasiet onleefbaar en hij zal je hond niet langer ziek maken. Per hond zal dat verschillen in wat hij nodig heeft. Ik heb dus geen standaard protocol. Bij Leishmania kun je onze complete gezondheidstest aanvragen. Dan maak ik een individueel plan voor jouw hond.

 

Liefs Mariëlla


Comments


animal healing

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Het laatse nieuws direct in je mailbox

Thanks for submitting!

bottom of page