Wat is kennelhoest?
Veel hondenliefhebbers maken zich zorgen over kennelhoest. Kennelhoest bij de hond is een besmettelijke infectie van de bovenste luchtwegen (neus, keel, luchtpijp). De naam kennelhoest suggereert dat het alleen maar in kennels voorkomt, maar dat is niet juist. Elke hond die met andere honden in aanraking komt, kan kennelhoest krijgen.
Kennelhoest is eigenlijk een onschuldige aandoening. Een verkoudheidje of een griepje, meer is het niet. Kennelhoest is een verzamelnaam voor alle veroorzakers van luchtweginfecties bij de hond. Kennelhoest kan worden veroorzaakt door het Para influenza-virus, adenovirussen, maar ook door de bacterie Bordetella Bronchisepta. Deze onderliggende bacterie is bij de meeste honden met de ziekteverschijnselen aangetroffen. Bij kennelhoest is er dus meestal sprake van een combinatie van en bacteriƫle infectie en een virusinfectie. Vanwege deze combinatie heeft vaccineren tegen kennelhoest nauwelijks effect. Virussen veranderen ieder seizoen en daarom je er ook niet tegen vaccineren.
Honden die besmet zijn met kennelhoest hebben meestal een harde, droge, hoest. Door de hardnekkige hoest kunnen ze gaan kokhalzen en braken. Ook kan je hond koorts hebben, wat trager zijn of weinig eetlust hebben. De ziekte verloopt meestal mild en leidt zelden tot complicaties, waardoor ze erg lijkt op een gewone verkoudheid bij mensen. Alleen hele jonge pups of honden met een sterk verzwakt immuunsysteem lopen het risico op het ontwikkelen van een complicatie zoals longontsteking. Homeopathisch is kennelhoest heel goed te behandelen. Antibiotica heeft meestal weinig zin, maar wordt helaas nog steeds veel ingezet.
IS DE KENNELHOEST VACCINATIE VERPLICHT? NEE, DE KENNELHOEST VACCINATIE IS NIET VERPLICHT VOLGENS DE NEDERLANDSE WET. ONDANKS HET FEIT DAT KENNELHOEST NIETS MEER IS DAN DE HONDENVERSIE VAN EEN VERKOUDHEID, VRAGEN DE MEESTE PENSIONS, DAGVERBLIJVEN, TRIMSALONS EN TRAININGSCENTRA HET KENNELHOESTVACCIN ALS EEN VERPLICHTE VOORWAARDEN VOOR TOELATING. DIT HEEFT MAAR MET 1 DING TE MAKEN: ZE WILLEN NIET AANSPRAKELIJK GESTELD KUNNEN WORDEN, WANNEER JE HOND IN HUN OMGEVING KENNELHOEST OPLOOPT.
De Canadese holistisch dierenarts, Dr. Peter Dobias, diende standaard het kennelhoestvaccin toe, toen hij zijn loopbaan begon als regulier dierenarts. Totdat hij merkte dat honden die absoluut gezond waren, voordat ze de vaccinatie kregen, terugkwamen met hevige kennelhoestsymptomen nadat ze het vaccin hadden gekregen. Deze reactie heb ik zelf ook vaak waargenomen. Honden die juist kennelhoest ontwikkelde, direct na de kennelhoest vaccinatie. De verklaring van de meeste regulier dierenartsen is dan dat deze honden waarschijnlijk al waren blootgesteld aan kennelhoest voordat ze de vaccinatie kregen.
Het Britse medische veiligheidsinformatieblad voor het Nobivac KC-vaccin tegen kennelhoest beschrijft dat het vaccin oog- en neusuitvloeiing kan veroorzaken, vergezeld van niezen en hoesten - de symptomen van kennelhoest dus. Deze symptomen kunnen tot vier weken na de vaccinatie aanhouden en honden met ernstigere symptomen zouden een antibioticabehandeling moeten krijgen. Dat lijkt me nou niet echt het doel van het geven van een vaccin.
Kortom, het veiligheidsinformatieblad bevestigde wat Dr. Peter Dobias in de praktijk duidelijk heeft gezien. Het kennelhoestvaccin is in staat om de ziekte te veroorzaken, die het zou moeten voorkomen. Als gevolg hiervan besloot hij te stoppen met het geven van kennelhoestvaccinaties in zijn praktijk.
Twee soorten kennelhoest vaccinaties
In Nederland kan gekozen worden voor
een vaccinatie via een neusenting of een
onderhuidse enting met een geĆÆnactiveerd vaccin (een dood vaccin) tegen de Bordetella bacterie of het Para-influenzavirus. Hierbij heeft de neusenting geen hulpstoffen en de onderhuidse enting wel. Het zijn de adjuvantia (hulpstoffen) die het grootste risico op bijwerkingen geven bij vaccinaties.
Omdat het vaccin van de neusenting levend is, bestaat er wel het risico dat een hond in de eerste paar weken een andere hond door niezen kan besmetten met de verzwakte ziekteverwekkers. De bijsluiter van de nasale vaccinatie waarschuwt ervoor dat gevaccineerde honden nog 6 weken via de neus de verzwakte Bordetella bronchiseptica bacterie kunnen uitscheiden en enkele dagen het verzwakte virus Canine parainfluenza!!!! Wanneer je dit leest dan zal je ook duidelijk worden waar de meeste besmettingen vandaan komen. Het zijn juist de gevaccineerde honden die het virus verspreiden!!!
Daarom is het advies om het contact tussen de net gevaccineerde hond en kwetsbare dieren en mensen de eerste zes weken te vermijden. Bij zeer jonge, gevoelige pups waarschuwt de bijsluiter voor een overdosering die bij de gevaccineerde pups kan leiden tot infecties aan de voorste luchtwegen. Deze verschijnselen kunnen de eerste vier weken na de vaccinatie gezien worden. Ook adviseert de bijsluiter uitsluitend gezonde honden te vaccineren.
WAT JE BETER KUNT DOEN EN EEN BETERE BESCHERMING BIEDT DAN VACCINEREN TEGEN KENNELHOEST
Onthoud dat kennelhoest een milde zelflimiterende ziekte is, daarom is het absoluut veilig om te kiezen er niet tegen te vaccineren. Als je gebruik maakt van een dienst die een kennelhoest vaccin verplicht stelt, deel dan dit artikel met hen en stel voor dat je bereid bent om een afstandsverklaring te ondertekenen, waarin je te kennen geeft dat je de het bedrijf niet aansprakelijk stelt, mocht je hond daar kennelhoest oplopen.
Zorg ervoor dat het immuunsysteem van je hond in topconditie is. Voer hoogwaardige en volledige, natuurlijke voeding. Voorkom tekorten in de voeding en stimuleer het immuunsysteem, door het geven van essentiĆ«le supplementen. Lees ons gratis E-Book āVan vulling naar voeding voor je hondā. Via onze gezondheidstest is te meten of je hond suppletie nodig heeft en welke suppletie het best opneembaar is voor je hond.
Vermijd chemisch bewerkt voedsel, evenals zuivel- en tarweproducten, die het immuunsysteem aantasten en het slijm van de luchtwegen doen toenemen.
Zorg dat de ruimte waar de hond verblijft goed geventileerd en schoon is. Blijf juist uit de buurt van honden die net gevaccineerd zijn. Vermijd met een pup plaatsen waar veel honden worden uitgelaten. Het immuunsysteem van een pup is nog niet volledig ontwikkeld.
Wat doe je bij een besmetting?
Als je hond kennelhoest krijgt, laat je hond dan zoveel mogelijk rusten. Een rustige wandeling is prima, maar vermijd actieve inspanning om hoestaanvallen te voorkomen. Gebruik bij de wandelingen een tuig of borstharnas en geen halsband. Iedere prikkel in de hals kan een hoestaanval opwekken. Om de hoestsymptomen te verminderen, kun je het homeopathische middel Drosera 2-3 keer per dag toedienen (evt. in combinatie met Bryonia) totdat de symptomen afnemen. Om de keel te verzachten mag je wat tijmsiroop geven. Aan het voer kun je extra vitamine C toevoegen.
Meestal heeft de hond in een week de klachten zelf overwonnen. Als de symptomen verergeren, zoals bijvoorbeeld koorts die blijft aanhouden, een hond die erg lusteloos is en geen eetlust meer heeft, raadpleeg dan de dierenarts voor verdere hulp, om uit te zoeken of er niet een onderliggende aandoening speelt.
Als je eigenaar bent van een pension, trimsalon of hondenschool, kun je een eenvoudige verklaring van afstand van aansprakelijkheid opstellen, voor eventuele incidenten met besmettelijke ziekten. Leg in de verklaring van afstand uit dat je de vaccinatie tegen kennelhoest niet verplicht stelt voor honden binnen je bedrijf, omdat het juist de ziekteverschijnselen kan veroorzaken.
Met deze kennis en informatie hoop ik ook honden-professionals te bereiken om zich te verdiepen in deze materie. Jaarlijks vaccineren tegen kennelhoest is een grote belasting voor het immuunsysteem. Het vaccin biedt maar heel weinig bescherming, terwijl de ziekte niet ernstig is en meestal vanzelf wordt overwonnen.
Lees hier een voorbeeld hoe een hondenhotel beargumenteert waarom zij juist bewust de kennelhoest vaccinatie af raden. Je hond wordt bij dit hondenhotel zelfs niet toegelaten als hij de vaccinatie minder dan twee weken voor het verblijf heeft gekregen: https://www.hondenhotelspijkerboor.nl/nieuws/geen-kennelhoest-enting-verplicht
Wanneer je hond dus nooit plaatsen hoeft te bezoeken waar het vaccin verplicht gesteld wordt, laat deze dan altijd achterwege. Het heeft meer nut om je hond te ondersteunen, een goed werkend immuunsysteem op te bouwen. Onthoud dat jij bepaalt en kiest voor je hond wat goed is voor je hond en niet de dierenarts. Een hele grote kans dat hij het niet met je eens zal zijn. Probeer een discussie te vermijden, hij doet enkel wat hem is geleerd in zijn farmaceutische opleiding waar geen plaats is voor andere zienswijzen. Gelukkig komen er in Nederland wel steeds meer holistisch dierenartsen die het er allemaal over eens zijn: Laat deze vaccinatie liever achterwege. Wil jij voorbereid zijn en direct kunnen handelen wanneer je hond kennelhoest krijgt? Zorg dan dat je dit middel in huis hebt: Narayani Dog Remedie Kennelhoest. Te bestellen in onze webshop. Gezonde HarteGroet, Mariƫlla