top of page

Chaga, The King of Mushrooms
Chaga paddenstoelen, bekend als “The King of Medical Mushrooms” en “The Gift from God”, zijn een voedzaam en hoogwaardige superfood, rijk aan heilzame antioxidanten, polyfenolen, polysachariden,  phytosterolen, triterpenes en bèta glucanen.

Chaga groeit op de schors van berkenbomen in de bossen van Noord-Europa, Azië en Noord-Amerika. Het haalt zijn kracht onder andere uit de voedingsstoffen in de binnenste lagen van deze oeroude bomen. In Nederland heet deze paddenstoel de berkenweerschijnzwam vanwege de groei op de berk.


Chaga paddenstoelen zijn rijk aan Superoxide Dismutase (SOD), ook bekend als de koning van de antioxidanten, één van de sterkste antioxidant op de planeet. Antioxidanten bestrijden schadelijke vrije radicalen en oxidatieve stress, die verband houden met de ontwikkeling en verspreiding van kanker. Vrije radicalen bouwen zich op in het lichaam en kunnen leiden tot chronische ontsteking, chronische ziekte en vroegtijdige veroudering. 

 

Chaga paddenstoelen zijn tevens een rijke bron van een grote verscheidenheid aan vitaminen, mineralen, vezels en voedingsstoffen, waaronder B-complex vitaminen, vitamine D, aminozuren, enzymen, zink, ijzer, magnesium, potassium en calcium.

 

Polyfenolen beschermen de cellen tegen schade en bestrijden ook vrije radicalen. Bèta-glucanen werken samen met de immuuncellen om de immuunfunctie te versterken, reguleren het immuunsysteem en verminderen ontstekingsreacties in het lichaam.

 

Triterpenes beschermen tegen kanker, werken ontstekingsremmend, antiviraal en antibacterieel en bevorderen wondheling.

 


 

 

 Werking van Chaga (aangetoond in diverse onderzoeken)***


·       Vertraagt het verouderingsproces

·       Verlaagt het cholesterolgehalte

·       Helpt kanker te voorkomen en te bestrijden

·       Verlaagt de bloeddruk

·       Ondersteunt en reguleert het immuunsysteem

·       Bestrijdt ontstekingen

·       In te zetten bij virale en bacteriële infecties

·       Verlaagt de bloedsuikerspiegel

 

 

Om gebruik te kunnen maken van de medicinale eigenschappen van Chaga Mushrooms moeten ze in vloeibare vorm ge-extraheerd zijn. Vloeibare extracten kunnen de vele bioactieve stoffen die bij de extractie vrijkomen het beste vasthouden en bewaren. Een vloeibaar extract is daarnaast makkelijker op te nemen door het lichaam, omdat het buiten de spijsvertering omgaat en direct via de slijmvliezen opgenomen kan worden. (In tegenstelling tot poeder) Bij zieke dieren die niet willen eten is een liquid extract makkelijker om toe te dienen.


De Chaga van Foodsporen wordt bereid volgens een triple-extractie proces. De eerste stap is extractie in heet water, de tweede stap is extractie in biologische alcohol (dat is de enige manier om de triterpenes te extraheren). Om een buitengewoon krachtig product te creëren wordt het proces aangevuld met ultrasone geluidsfrequentie extractietechniek. Nog een belangrijk punt is dat Chage na het triple-extractie proces geen xylitol meer bevat. Xylitol is van nature aanwezig in Chaga Mushrooms, maar is giftig voor dieren.

Deze extractie-methode levert dus een volledig veilig product voor dieren, met behoud van alle medicinale eigenschappen.

 

 

 ***RESEARCH STUDIES

Chaga and its bioactive complexes: history and perspectives https://journals.eco-vector.com/PharmForm/%20article/view/34803/en_US

Anticancer Effects of Fraction Isolated from Fruiting Bodies of Chaga Medicinal Mushroom, Inonotus obliquus (Pers.:Fr.) Pilát (Aphyllophoromycetideae): In Vitro Studies https://www.dl.begellhouse.com/journals/708ae68d64b17c52,31e1791e300b7e1e,3286d9910025fd97.html

Impact of Mushroom Nutrition on Microbiota and Potential for Preventative Health http://www.foodnutritionresearch.com/articles/5/4/4 

Antioxidant Activity of Subcritical Water Extracts from Chaga Mushroom (Inonotus obliquus) https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/01496390903423899

 


 

De voordelen van Chaga Mushrooms voor honden en katten.


(Wat onderzoek ons vertelt over de eigenschappen van Chaga Mushrooms)

 

Chaga paddenstoelen voor honden en katten bieden een indrukwekkende lijst van voordelen. Ze toevoegen aan de dagelijkse voeding van uw huisdier is een geweldige manier om de gezondheidsfactor te verhogen.

 

1. Kan kanker helpen bestrijden

We noemen dit in de eerste plaats, omdat het waarschijnlijk het belangrijkste is. Met de toename van kankerdiagnoses bij honden is het vinden van een effectieve oplossing, voor zowel preventie als behandeling van kanker, een topprioriteit geworden voor veel verzorgers.

 

Onderzoek toont aan dat Chaga paddenstoelen verschillende anti-kanker eigenschappen hebben. Deze omvatten selectieve apoptose (celdood) in tumorcellen (zonder effect op gezonde cellen), remming van tumorcel groei en muterings remmende eigenschappen.

 

Talrijke kankeronderzoeken wijzen erop dat Chaga paddenstoelen voor verschillende soorten kanker een nieuwe therapeutische optie en een potentieel middel tegen kanker kunnen zijn.

 

2. Reguleren van het immuunsysteem

Ons immuunsysteem (en dat van onze dieren) is een fascinerend iets. Als je dier een gezond, efficiënt werkend immuunsysteem heeft, werkt het om ontstekingen in het lichaam te verminderen en de reactie op infecties en ziekten zorgvuldig te reguleren. Met Chaga Mushrooms ondersteun je het immuunsysteem om deze processen te kunnen uitvoeren.

 

Wanneer een dier echter vecht tegen een ziekte, artritis bijvoorbeeld, of wanneer het ouder wordt, kan het immuunsysteem minder goed presteren en dit kan leiden tot een te sterke ontstekingsreactie - waardoor immuuncellen op een foutieve manier toegang krijgen tot kwetsbare weefsels. In dit geval willen we het immuunsysteem niet stimuleren, omdat we anders die overmatige reactie in de hand werken.

 

Onderzoek toont aan dat Chaga paddenstoelen reageren op basis van de staat van het immuunsysteem. Chaga reguleert het immuunsysteem wanneer het overactief reageert en wanneer het die immuunrespons moet afremmen. Maar Chaga helpt ook wanneer het immuunsysteem verzwakt is en een boost nodig is. Dit is geweldig nieuws voor degenen die honden hebben met allergieën of artritis. (de immuunrespons moet dan afgeremd worden)

 

3. Verbeteren van de darmgezondheid

De laatste jaren is de bestudering van de darmgezondheid en het belang ervan voor de algehele gezondheid explosief toegenomen. We weten nu dat het grootste deel van het immuunsysteem in de darmen leeft. En als de darmen niet gezond zijn, wordt de rest van het lichaam kwetsbaar.

 

Chaga paddenstoelen bevatten biologische verbindingen genaamd polysachariden. Dat zijn verschillende soorten suikers. Onderzoek toont aan dat deze in Chaga positieve veranderingen teweegbrengen in de darmflora en veranderingen in de richting van een gezond bacterieel evenwicht brengen. Bovendien hebben studies aangetoond dat de polysachariden helpen om de darmflora te reguleren, waardoor dit belangrijke systeem van het lichaam gezonder wordt.

 

4. Vertraag het verouderingsproces

Wat we onze dieren ook te eten geven, hoe zorgvuldig we ook leven, of hoeveel aandacht we ook besteden aan het verminderen van stress, onze huisdieren komen elke dag in aanraking met schadelijke stoffen.

 

Deze schadelijke stoffen, ook bekend als vrije radicalen, dragen bij aan de oxidatieve stress die leidt tot versnelde veroudering. Ze veroorzaken een onbalans in het lichaam die leidt tot cel- en weefselschade en liggen vaak ten grondslag aan veel chronische ziekten, waaronder kanker, diabetes, gewrichtsaandoeningen en hartziekten.

 

Om oxidatieve stress te bestrijden, hebben onze huisdieren antioxidanten nodig - bestanddelen die vrije radicalen bestrijden.  Chaga is één van de rijkste bronnen van antioxidanten. Het helpt de cellen te beschermen tegen deze schadelijke verbindingen en stopt de versnelde veroudering.

 

Leuk weetje: Chaga zit vol met melanine - een krachtige antioxidant met een van de hoogste ORAC-scores (oxygen radical absorbance capacity) van alle voedingsmiddelen (ORAC is een methode ontwikkeld door wetenschappers van de National Institutes of Health om de antioxidantcapaciteit van verschillende voedingsmiddelen te meten).

 

5. Ondersteunt de gezondheid van de organen

Net zoals het belangrijk is om de gezondheid van de darmen te ondersteunen, is het ook belangrijk om de organen te ondersteunen. En Chaga is een goede manier om precies dat te doen!

 

Bijvoorbeeld, onderzoek naar de effecten van Chaga op de lever wijst erop dat het de progressie van bepaalde leverproblemen kan voorkomen of vertragen en de ontsteking en oxidatieve stress kan verminderen die chronische leverproblemen aanwakkert.

 

Bovendien, dankzij sporen van natuurlijk voorkomend jodium, evenals zijn rijke voorraad van polysacchariden zoals bèta-glucanen en polyfenolen, kan Chaga helpen een gezonde bloedsuikerspiegel te ondersteunen, wat op zijn beurt de alvleesklierfunctie kan verbeteren.

 Comments


animal healing

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Het laatse nieuws direct in je mailbox

Thanks for submitting!

bottom of page